
Mandelkake med appelsin og kremostglasur – saftig og myk til høytider
Introduksjon
Denne mandelkaken med appelsin og kremostglasur er et trygg kort når du vil imponere uten å bruke hele dagen på baking. Kaken er saftig, myk og har en frisk sitrusnote som balanserer den rike kremostglasuren. Oppskriften er laget for å være tilgjengelig for hjemmebakeren, med alternativer for allergier og tips til presentasjon.
Hvorfor velge mandelkake?
Mandel gir en nøtteaktig og litt søt smak som passer spesielt godt med appelsin. Fordi vi bruker mandelmel eller finmalte mandler får kaken en kompakt, fuktig tekstur som holder seg godt i flere dager. Har du besøk av familie eller venner til helgen, er dette en kake som faller i smak hos mange.
Inspirasjon og raske alternativer
Hvis du liker varierte kaker, kan du også prøve andre populære varianter vi har omtalt — for eksempel Saftig gulrotkake med valnøtt og kokos for en litt mer krydret og rustikk smak. Vil du ha noe svært raskt og enkelt til kaffen, sjekk Sunne brownies på 8-10 minutter, perfekte når tiden er knapp.
Ingredienser
- 200 g mandelmel (eller finmalte, skåldede mandler)
- 150 g sukker (kan erstattes med 100 g honning eller sirup for mer fuktighet)
- 3 mellomstore egg
- 100 g smør, smeltet og avkjølt
- 2 ss melk eller plantemelk
- 2 ts bakepulver
- 1 ts vaniljeekstrakt
- Skall og saft av 1 stor appelsin
- En klype salt
Kremostglasur
- 200 g kremost, romtemperert
- 50 g mykt smør
- 150-200 g melis, juster etter ønsket sødme
- 1 ts vaniljeekstrakt
- 1 ts revet appelsinskall (valgfritt for ekstra aroma)
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 175 °C (varmluft 160 °C). Smør en springform på ca. 22–24 cm og kle bunnen med bakepapir.
- Pisk egg og sukker luftig til en lys og lett røre. Dette gir kaken god volum og luftighet selv med mandelmel.
- Rør inn smeltet, avkjølt smør, melk, vanilje, revet appelsinskall og appelsinsaft.
- Sikt sammen mandelmel, bakepulver og salt, og vend det forsiktig inn i røren med en slikkepott. Unngå for mye miksing.
- Hell røren i formen og glatt overflaten. Stek i 30–40 minutter — sjekk med en kakepinne; den skal komme ut med få fuktige smuler, ikke våt røre.
- Avkjøl kaken i formen i 10 minutter før den tas ut på rist for full avkjøling. Kremostglasuren legges på når kaken er helt kald.
Glassering
Pisk kremost og mykt smør glatt, tilsett melis litt etter litt til ønsket konsistens, og rør inn vanilje og revet appelsinskall. Fordel glasuren jevnt over kaken og pynt gjerne med tynne appelsinskiver, hakkede mandler eller et lett dryss av finrevet appelsinskall.
Tips for best resultat
- Bruk romtempererte egg og kremost for jevnere røre og glasur.
- Hvis du bruker grovere mandler, mal dem fint i en food processor for en jevn tekstur.
- Erstatt 50 g mandelmel med finhavre for en litt luftigere kake med fiber.
- For en glutenfri variant er denne oppskriften allerede godt egnet — bare sørg for at bakepulveret er glutenfritt.
- Når det er kaldt og du vil bake ute eller på terrassen, kan ekstra varme gi komfort: les om flotte varmelamper som tar deg gjennom den kalde vinteren for idéer til å gjøre bakingen koselig under åpne forhold.
Variasjoner
- Tilsett 50 g finhakkede pistasjnøtter for farge og tekstur.
- Bytt appelsin mot sitron for en friskere, skarpere smak.
- Rør inn 50 g mørk sjokoladebiter i røren for en mandel-sjokoladevri.
Oppbevaring og frysetips
Kaken holder seg godt i kjøleskapet under et kakekuppel i 3–4 dager. Vil du fryse kaken, frys den uten glasur (innpakket i plast og aluminiumsfolie) i opptil 3 måneder. Tin i kjøleskap over natten og glasér rett før servering.
Flere oppskrifter og inspirasjon
Trenger du flere ideer eller variasjoner? Besøk gjerne samlinger med flere kakeideer og oppskrifter kaker for ekstra inspirasjon, ingrediensbytter og sesongtilpassede forslag.
Avsluttende tanker
Denne mandelkaken med appelsin og kremostglasur er fleksibel, smakfull og passer både til hverdagskaffen og som midtpunkt på kakebordet ved spesielle anledninger. Med noen enkle justeringer i ingrediensene kan du tilpasse kaken til allergier eller gjøre den mer luksuriøs. Lykke til med bakingen — nyt første bit med en kopp nytraktet kaffe eller et glass søt dessertvin.