Min erfaring med airfryer til baking

Overrasket over at man kan benytte en airfryer til baking? Du er ikke alene. De fleste jeg treffer forbinder airfryer med hurtigmat som pommes frites og blir lettere sjokkert når de hører at dette er en kjøkkenmaskin som jeg jevnlig bruker til å lage nydelige desserter og velsmakende bakverk. Vi gikk til anskaffelse av den nyeste modellen til markedslederen Cosori for å sjekke hvor bra resultatet faktisk blir i forhold til smak og konsistens sammenliknet med tilbereding i vanlig stekeovn.

Hvordan velger jeg en bra airfryer?

Som alltid lønner det seg å gjøre grundig research før du går til anskaffelse av en kjøkkenmaskin. Når sant skal sies ble vi ganske forvirret over alle de forskjellige airfryer modellene, så vi bestemte oss for å sjekke et utvalg av forskjellige nettsteder både internasjonalt og i Norge. Ved å sammenlikne markedsledende merker som Philips, Electrolux og Cosori fant vi fort frem til et par favoritter som vi likte. Cosori er et merke som har fått veldig bra kritikker på nettsider som Amazon og Forbes samtidig som det scorer veldig høyt på norske airfryer tester som på tekguide.no.

Valget vårt stod til slutt mellom modellene Cosori Smart og Cosori Pro. Cosori Smart har stor kapasitet og blir levert med smartfunksjoner som gjør at du kan kontrollere denne modellen ved hjelp av en medfølgende app. Cosori Pro på sin side er en litt nyere modell med mange av de samme egenskapene som Cosori Smart, med unntak av smartfunksjonene og litt forskjell på kapasiteten. Vi endte med Cosori Pro fordi den er litt mer kompakt, samtidig som den nok kapasitet til å dekke behovet vårt. Vi skal også ærlig innrømme at vi ble forelsket i designet, som i minimalistisk stil består av stilrene overflater i børstet stål og glass. Her oser det kvalitet lang vei!

Slik fungerer en airfryer rent praktisk

Mye av grunnen til at mange kjøper seg airfryer er at de ønsker en enklere måte å lage seg god hjemmelaget mat fra bunnen av. På grunn av tidsklemma er det som kjent mange som sliter med å få tid til å lage skikkelige middager på hverdager, og det er lett å ty til ferdigmat og frosne halvfabrikata. En airfryer kan passe perfekt inn som et hjelpemiddel som gjør hverdagen litt enklere ved at du sparer verdifulle minutter både når det gjelder tilbereding og steking. Hvordan er dette mulig? En airfryer fungerer ved at intens varmluft blir tilført via en kraftig vifte slik at maten effektivt blir stekt på alle overflatene. Dette gjør at maten stekes mye kjappere sammenlikne med en vanlig stekeovn. Ja, faktisk kan du regne med at steketiden blir redusert med hele 50% sammenliknet med en varmluftsovn. En annen grunn til at man ofte sparer mye tid ved å benytte en airfryer er at selve prosessen med matlagingen er så enkel.

De beste airfryer modellene blir levert med smarte automoduser som automatisk stiller inn enheten på de mest optimale innstillingene i forhold til hver enkelt rett. Alle Cosori sine airfryer modeller blir levert med automoduser, og kjøper du Cosori Pro får du hele 9 forskjellige forhåndsinnstillinger som dekker de aller fleste retter fra kjøtt og fisk til pommes frites og annen frossen mat. Det siste du har lyst til å gjøre når du kommer sliten hjem fra jobb er å begynne å google etter oppskrifter, og med en modell som Cosori Pro slipper du altså dette. Med et enkelt trykk på den rette matretten stiller kjøkkenmaskinen seg inn, og maten lager seg selv. Stort enklere enn dette får det ikke blitt!

Automodusene inkluderer:

  • Kylling – 193 °C/20 minutter
  • Pommes Frites – 193 °C/25 minutter
  • Frossen mat – 177 °C/10 minutter
  • Biff – 230 °C/6 minutter
  • Sjømat og fisk – 177 °C/8 minutter
  • Grønnsaker – 177 °C/10 minutter
  • Bacon – 160 °C/8 minutter
  • Forvarme – 205 °C/4 minutter
  • Hold varm – 77 °C/5 minutter

Hva kan man bake i en airfryer?

Det er nesten ingen begrensninger på hva man kan bake i en airfryer, så lenge du er sikker på at det du skal steke får plass i matbeholderen. Enden det gjelder kanelboller, bananbrød, sjokoladekjeks, cupcakes, smultringer eller sitronkaker kan du være helt sikker på at du finner en favorittkake som lett lar seg tilberede i airfryer som Cosori Smart. Heldigvis finnes det et stort utvalg av oppskrifter på nettet spesialtilpasset airfryere, og du får dessuten et gratis oppskriftshefte med på kjøpet når du kjøper Cosori Smart. Cosori sin mobilapp gir deg også tilgang til 100 oppskrifter, og det finnes et utall youtubere som har spesialisert seg på å formidle alt som har med airfryere å gjøre fra oppskrifter til gode råd og vink om vedlikehold.

Dersom du har lyst til å benytte dine eksisterende oppskrifter som ikke er beregnet på airfryer, kan du også enkelt konvertere steketid og temperatur slik at du er sikret et topp resultat med airfryer. Det finnes kalkulatorer på nettet som automatisk konverterer oppskriften, ellers gjelder det å prøve seg litt frem. Vår erfaring med Cosori Pro var at vi fikk det beste resultatet da vi reduserte temperaturen med 14°C og steketiden med rundt 30% på en rett som kanelboller. Men her kan det også være forskjeller fra rett til rett.

Er det noen fordeler med å bake i en airfryer?

Den mest åpenbare fordelen når det gjelder å bake i en airfryer i forhold til en vanlig stekeovn er at det tar mye kortere tid å tilberede maten, både når det gjelder forvarming og steketid. En annen fordel er at du trenger å benytte mye mindre fett enn med en vanlig ovn, selv om litt olje eller smør bør benyttes i de fleste retter. Overflatene på matkurven er dessuten laget av et ikke-klebrig materiale slik at du ikke trenger å bruke unødvendig mye fett for å smøre inn stekebeholderen.

Når det gjelder smak og konsistens vil du oppnå veldig like resultater på både airfryer og stekeovn, selv om vi holder en knapp på airfryeren når det gjelder retter som kanelboller og bananbrød. Vår er faring var at skorpen hadde bedre tekstur samtidig som kakene hold seg veldig myke og ferske på innsiden. En annen fordel med å benytte airfryer er at selve stekeprosessen er veldig enkel. Innstillingene gjør du unna på et par minutter, og alarmen gir beskjed når kaken er ferdigstekt.

Våre favorittretter laget i airfryer

Etter hvert som vi har laget en rekke forskjellige typer kaker og matretter i airfryeren har vi kommet frem til noen favoritter som vi har lyst til å dele med dere. For det første har vi blitt veldig glade i å lage kanelboller med Cosori. Det tar gjerne litt tid å lage kanelboller fordi du må sette av tid til heving, men når deigen er ferdig til å bakes går det veldig kjapt. Ja, faktisk kan du steke kanelboller på så kort tid som 12 minutter når du benytter Cosori Pro. Vi benytter en temperatur på rundt 165°C og får helt perfekt stekte kanelboller. Bare husk på å ha på mye glasur på toppen!

Pommes frites er en annen gjenganger som har blitt til en av våre absolutt favoritter. Tidligere pleide vi å kjøpe frosne pommes frites som vi stekte i stekeovn, noe som selvfølgelig ikke er særlig sunt i lengden. Vi har dessuten gjort gjentatte forsøk på å lage hjemmelagde pommes frites i stekeovnen, men klarte aldri helt å få det til med bra resultater. Enten ble potetene brente, eller de ble ikke myke nok på innsiden. Til slutt gav vi opp. Med Cosori derimot lager vi nydelige pommes med perfekt stekeskorpe på utsiden og silkemyk konsistens på innsiden. Og ved å legge om fra fabrikkproduserte frityrkokte pommes frites, kan vi nå spise hjemmelagde pommes så ofte vi vil uten å ha dårlig samvittighet. Snakk om forskjell!

Hva er det viktig å huske på med en airfryer?

En stor grunn til at vi endte med å kjøpe nettopp Cosori Pro Airfryer var på grunn av brukervennligheten. Det verste vi vet er kjøkkenmaskiner som er vanskelig å rengjøre, og vi studerte derfor nøye hvordan de ulike modellene skulle vaskes. Mange av de billigere modellene har dårlige løsninger når det gjelder å rengjøre matkurven som ofte er festet til selve beholderen som gjør det veldig kronglete å komme til med klut. Du må også være veldig forsiktig med å bruke for mye vann på innsiden av en airfryer på grunn av elektrisiteten. En fuktig klut er anbefalt når det gjelder å vaske en airfryer innvendig. Cosori Pro har løst dette problemet elegant ved at man ved et enkelt trykk på håndtaket kan løsne matkurven slik at man kan ta den ut og vaske den separat i oppvaskkummen eller i oppvaskmaskinen. Husk å vente minst 15 minutter etter bruk før du starter rengjøringen slik at du ikke brenner deg.

En annen viktig huskeregel når det gjelder airfryere er å ikke fylle den helt full. Cosori Pro har en maksgrense, og vi forsøker å ligge litt lavere enn dette. Hvorfor er dette så viktig? Måten en airfryer fungerer på er at overflatene blir stekt med intens varmluft. Dersom overflatene er klistret sammen eller dekket vil derfor ikke varmluften komme skikkelig til og man oppnår ikke et jevnt stekeresultat. Slik sett kan det lønne seg å la det være en liten buffer mellom maksgrensen og maten slik at du er sikret optimal luftgjennomstrømning. Cosori Pro benytter seg av en metode som kalles for Air Crisp-Teknologi som er en nyutviklet metode som gjør at luftsirkulasjonen inne i selve enheten fungerer optimalt. Denne teknologien er unik for Cosori, og en viktig grunn til at maten får en så sprøstekt overflate.

Bruk av olje i airfryer

Når det gjelder valg av olje til airfryer er det mange forskjellige produkter å velge mellom. Her er det viktig å velge en type som har høyt røykepunkt, og som dermed ikke utvikler skadelige stoffer ved høyere temperaturer. Det finnes ikke noen egen «airfryer-olje» så her gjelder de samme prinsippene som ved vanlig steking. Mange blir forvirret når det gjelder bruk av olje, fordi de raffinerte oljene faktisk er mer sunne enn kaldpressede oljer til steking. Så når du steker på høye temperaturer er det mye bedre å velge en billig raffinert olivenolje eller rapsolje enn å velge en dyrere naturlig kaldpresset ekstra virgin olivenolje.

Slik lager vi sunnere mat med Cosori airfryer

Den største forskjellen mellom en tradisjonell frityrkoker og en airfryer er stekemetoden og mengden olje som benyttes. En frityrkoker benyttes som kjent ved at maten dyppes i kokende olje, noe som både har fordeler og bakdeler. Fordi oljen trenger langt inn i maten får du en tykk stekeskorpe som gir en konsistens som mange elsker når det gjelder retter som pommes frites. Når du benytter en airfryer vil du få en tynnere stekeskorpe, men du vil også bruke langt mindre olje. Faktisk holder det med så lite som en spiseskje olje når du steker så mye som en kilo med pommes frites. Dette fører til at fettandelen i frityrstekt mat går ned med så mye som 90% når du benytter en Cosori airfryer i forhold til en tradisjonell frityrkoker. Dermed kommer du veldig positivt ut av det ved å bruke en airfryer.

Konklusjon – vår erfaring med Cosori airfryer

Det er ikke tvil om at Cosori lager airfryere av topp kvalitet. Airfryeren har blitt et fast innslag på kjøkkenbenken, og med det elegante designet har vi fått en rekke positive kommentarer både når det gjelder det minimalistiske utseende og hvor enkelt og praktisk berøringsdisplayet er utformet. Med materialer som børstet metall og glass er dette et innbydende produkt som vi har blitt veldig glad i å bruke over tid. Siden dette er en kjøkkenmaskin som står konstant fremme er vi veldig glade for at vi kjøpte en modell som også tar seg godt ut!

Vi kan konkludere med at vi er veldig fornøyde med kakene og maten vi har laget. Både når det gjelder smak og konsistens på rettene har vi blitt imponert, enten det gjelder nydelige gyllne pommes frites eller velsmakende kanelboller. Varmluften gjør at overflatene blir stekt jevnt på alle kanter, og det er dessuten veldig lett å velge rett innstillinger. Dette leder oss til hvor brukervennlig Cosori Pro er. Med en rekke automatiske forhåndsinnstillinger er det veldig enkelt å komme i gang med matlagingen uansett erfaringsnivå på kokkekunsten. Maten lager rett og slett av seg selv, og når du hører plinget fra alarmen kan du være sikker på at nok en velsmakende rett venter på deg.